O „intrare in legalitate” aprobată de Primaria Sector 3 a permis companiei One United Properties să înalțe un bloc de la 8 la 11 etaje

În contextul cutremurului devastator din Turcia, unde practica „intrărilor în legalitate” în cazul imobilelor supraetajate față de autorizația inițiala s-a dovedit a fi tragică pentru zeci de mii de oameni, în București se aplica aceeași metoda de ani. Este și cazul unui imobil de lux construit în apropiere de centrul Capitalei.

În 2018, firma de construcții One United Properties obținea o autorizație de construire de la Primăria Sectorului 3 pentru un ansamblu rezidențial denumit One Timpuri Noi. Ansamblul situat pe strada Nerva Traian, în apropiere de stația de metrou de la Timpuri Noi, a fost construit în baza unei autorizații emise pentru un imobil compus din subsol, parter și 8 etaje.

Odată obținută autorizația, au început lucrările și au început să se înalțe etajele. Doar ca nu au fost 8, ci 10. Pe 26 noiembrie 2021, firma solicita așa numita „intrare in legalitate” cu construcția mai înaltă cu trei etaje. Solicitarea One United Properties este avizată pozitiv de Primăria Sector 3.

În baza noilor aprobări, imobilul devine cu funcțiune mixtă, de comerț și locuințe. Are loc, conform documentelor Primăriei Sector 3, o „modificare de tema prin supraetajarea acestuia conform PUZ S3, rezultând un imobil cu funcțiune mixtă, cu RH final propus = S+P+8E+9 ER+10 ER”.

Adică 8 etaje normale și încă doua retrase. Din fotografiile făcute la fata locului nu se vede a fi vreun etaj retras, imobilul fiind compact, 10 etaje.

Aprobări pe linie

Am întrebat Primăria Sector 3 dacă firma are autorizație pentru noile lucrări de supraetajare. Din răspunsul instituției rezultă că dezvoltatorii ar avea aprobări.

Pe 25 noiembrie 2022, primăria emite o nouă autorizație de construire „pentru executarea lucrărilor de construire pentru lucrări de recompartimentări, amenajări/modificări interioare/exterioare, extindere parter, modificări fațade și supraetajare la imobilul edificat/existent”.

Din înălțimea finală din 2021 de 8 etaje plus două retrase, prin noua autorizație de construire rezulta ca se vor construi 11 etaje, cu înălțime finala de „RH final propus = S+P+10E+11ER Duplex”.

Primăria, citând din informațiile primite de la Direcția Generală Urbanism și Amenajarea Teritoriului – Arhitect Șef, arată că „din evidențele structurii de specialitate, în raport cu solicitarea, a rezultat că pentru zona în cauza, s-au emis o serie de autorizații de construire, în conformitate cu legislația și prevederile incidente în vigoare, cu respectarea reglementărilor urbanistice (POT, CUT, regim de înălțime, retrageri și alinieri etc.) aferente documentațiilor de urbanism, precum si a actelor ce au stat la baza emiterii acestora, conținând avizele și acordurile favorabile, studiile de specialitate si documentațiile tehnice întocmite și însușite de către specialiști atestați, inclusiv a avizele de circulație emise de către DT – CTC din cadrul PMB și de către Brigada Rutieră, solicitate prin certificatele de urbanism”.

Asigurări de legalitate

Primaria mai arată în datele oferite ca „Autorizația de Construire nr. 589 din 26.11.2021 și Autorizația de Construire nr. 46 din 15.02.2023, au fost emise în conformitate și cu respectarea prevederilor legale incidente in vigoare la data emiterii acestora”.

Am întrebat și dezvoltatorul, One United Properties, dacă lucrările de supraetajare a imobilului de pe strada Ion Minulescu nr. 13 sunt autorizate. „La data prezentei, firma noastră deține autorizație de construire pentru supraetajarea imobilului indicat. Autorizația este publicată si pe site-ul Primăriei Sectorului 3 si la locația șantierului, în conformitate cu prevederile legale”, arată reprezentanții One United Properties.

Din panoul de șantier invocat de reprezentanții firmei rezultă că lucrările pentru etajul 11 sunt efectuate pe baza vechii autorizații, cea cu „intrarea în legalitate” pentru 10 etaje, nu și pentru duplex. În plus, ultima autorizație nu este pe site-ul primăriei.

Din răspunsul Primăriei Sector 3 rezultă că supraetajarea blocului de la 8 la 11 etaje, ultimul fiind catalogat drept „duplex” a fost aprobată de arhitectul-șef al instituției, Ștefan Dumitrascu. Fost architect-șef al Capitalei în perioada mandatului Gabrielei Firea, Dumitrașcu Ștefan Dumitrașcu a ajuns în poziția de arhitect-șef al Bucureștiului în 2017, prin detașare de la Primăria Sectorului 3, unde ocupa aceeași poziție.

În octombrie 2020, Dumitrașcu a plecat din funcție, după ce noul primar general, Nicușor Dan, a declarat ca arhitectul-șef va fi primul om care va fi dat afara imediat după preluarea mandatului.

Recuperarea lui Dumitrașcu

Astfel, Ștefan Dumitrașcu s-a întors ca arhitect-șef al Sectorului 3. Din informațiile noastre, el este urmărit penal de DNA, alături de primarul Sorin Robert Negoiță, în dosarul autorizării construirii ilegale a unui bloc de la adresa Matei Basarab nr. 97.

Ovidiu Prodan este conferențiar doctor inginer la Universitatea Tehnica din Cluj și director de comunicare al Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS). El ne-a declarat că în cazul supraetajării imobilelor peste autorizația inițială există posibilitatea ca din start, constructorul să fi supradimensionat fundația.

„Am avut un singur caz, când am constatat o supradimensionare inițiala a fundației pentru a construi un etaj peste structura aprobată. Exista o posibilitate, dar nu e o certitudine. Ar trebui verificată expertiza făcută de primărie pentru a ne putea pronunța”, ne-a declarat Prodan.

În legătură cu posibilitate ca în cazul unui cutremur să cadă clădirile supraetajate prin autorizații de construire succesive sau „intrări în legalitate”, specialistul spune că orice este posibil, construcțiile din România fiind ridicate prin raportare la un cutremur maxim de 7,9 grade pe scara Richter, valoare care reprezinta „hazardul maxim”.

One United Properties a avut în 2021 o cifră de afaceri de 45 milioane de lei si un profit de 40 milioane de lei. Societatea este deținută de Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s