”Premierul paralel” ales de Viorica Dăncilă

În penultima zi a lui februarie, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care reînființa Cancelaria Prim-Ministrului. O instituție desființată de Emil Boc în 2009, cel care considera cancelaria ca fiind un guvern paralel în care se luau de fapt deciziile.

Viorica Dăncilă l-a numit în fruntea Cancelariei pe Costin Mihalache, un fost diplomat specializat în relațiile cu China. Costin Mihalache spune că nu este omul lui Liviu Dragnea și că a fost propus în funcție la dorința exclusivă a Vioricăi Dăncilă.

Premierul paralel, dacă ar fi să ne referim la sintagma lui Emil Boc – dar și la discursurile lui Dragnea, a interacționat în carieră cu Dumitru Nicolae sau Victor Ponta.

 

De la începutul lunii martie, unul dintre cei mai importanți doi oameni din Palatul Victoria, alături de premierul Viorica Dăncilă, este Costin Mihalache. Asta pentru că în urma unei ordonanțe de urgență din 27 februarie, el a fost numit șef al Cancelariei Prim-Ministrului, o instituție desființată de o parte dintre premieri pentru că o vedeau ca pe un ”guvern paralel”, așa cum declara Emil Boc în 2009.

Nu, nu sunt premierul din umbră, nu sunt niciun pion al Chinei în guvern, nu sunt omul nimănui. Eu nu iau decizii, nu pot lua nicio decizie, doamna premier ia toate deciziile”, ne asigură de la început Costin Mihalache.

Costin Mihalache este un personaj misterios, chiar și când aparent este deschis și amabil. Pare un om pus pe treabă, spre deosebire de majoritatea funcționarilor/demnitarilor impuși de PSD care de obicei doar sunt oamenii cuiva.

Dar, în momentele când vorbește mai liber, pare că are măcar un cui împotriva marilor puteri din Europa și a SUA, care nu ar sprijini destul România. Totuși, recunoaște că adversarul este Rusia, iar investițiile din China încă nu au ajuns.

El a început să urce în structurile statului în timpul guvernării lui Adrian Năstase. El lucra în ambasada din China în 2004, an din care au plecat din China spre România mai multe cadouri pentru Adrian Năstase, cadouri care aveau să ducă la condamnarea fostului premier.

Întrebarea cheie: cine l-a anunțat că va fi șeful Cancelariei?

Întrebat cine l-a anunțat că va deveni în martie noul șef al Cancelariei Prim-Ministrului, adică omul care poate face și desface aproape orice în Palatul Victoria, măcar administrativ, Costin Mihalache evită în primă instanță un răspuns direct.

Eu eram deja consilier de stat de ceva vreme în aparatul premierului. Când am fost numit la CFR, în februarie, am vorbit mai mult cu ea în birou și i-am spus că pierde foarte mult timp cu dosare lipsite de importanță, cu acte și că rolul unui premier nu este hârțogăraia”, își amintește Mihalache.

Apoi, Viorica Dăncilă l-a mai întrebat în următoarele zile cum ar vedea el rezolvarea birocrației, iar Costin Mihalache i-a spus părerea sa. ”Așa s-a ajuns la varianta reînființării cancelariei, structură care a fost și pe vremea premierilor Victor Ponta și Dacian Cioloș (n.r. – Sorin Grindeanu a desființat cancelaria). Nu a fost nimic deosebit, nu am fost propus de undeva anume”, își mai argumentează acesta răspunsul.

Întrebat încă o dată dacă Viorica Dăncilă este care l-a anunțat că va fi șeful Cancelariei sau altcineva, Costin Mihalache răspunde acum: ”Da, doamna premier m-a rugat s-o ajut!”.

Premierul Viorica Dăncilă l-a numit la începutul lui martie, printr-o decizie de prim-ministru, pe Costin Mihalache în funcţia de şef al Cancelariei, cu rang de ministru. „Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii domnul Costin Mihalache se numeşte în funcţia de şef al Cancelariei prim-ministrului, cu rang de ministru”, prevede decizia premierului publicată în Monitorul Oficial.

Șeful Palatului Victoria

Puțin cunoscut, Costin Mihalache a urcat pe neobservate în fruntea organigramei Palatului Victoria după ce Viorica Dăncilă a făcut o mișcare neașteptată pe 27 februarie. Atunci, Dăncilă a reorganizat, la sfaturile lui Mihalache, aparatul guvernamental prin Ordonanța 11/2019, act care nu fusese anunțat pe ordinea de zi a ședinței de la sfârșitul lui februarie. A reînființat Cancelaria Prim-Ministrului.

organigrama guvern

Conform organigramei, Costin Mihalache este cel mai important om din Palatul Victoria, atunci când Dăncilă este plecată.

El neagă acest lucru și ne îndeamnă să nu ne uităm la organigramă. ”Nu trebuie să credeți tot ce scrie în ordonanță, eu sunt responsabil, ca șef al Cancelariei, de agenda premierului, de comunicare și de protocol”.

Rang de ministru

Potrivit ordonanței de urgență, cancelaria va fi condusă de un șef cu rang de ministru, de unul sau mai mulți secretari de stat, consilieri de stat, precum și de directorul de cabinet al prim-ministrului, cu rang de secretar de stat, numiți toți prin ordin al premierului. Va fi fără personalitate juridică și va fi finanțată prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.

Aparatul de lucru al Guvernului va fi alcătuit din Cancelaria Prim-ministrului, aparatul propriu de lucru al viceprim-ministrului, Secretariatul General al Guvernului, departamente și alte asemenea structuri organizatorice cu atribuții stabilite prin hotărâre a Guvernului, potrivit Ordonanței de Urgență.

Ce face concret Mihalache

Costin Mihalache intermediază practic toate propunerile care ajung la Viorica Dăncilă. ”Asta este rolul Cancelariei, să primească toate invitațiile, propunerile care sunt trimise premierului. Când ese vorba de o problemă legislativă, să cheme toate părțile să să se ajungă la o soluție care să fie propusă premierului. Am chemat de curând sindicatele din învățământ, sănătate și i-am rugat să găsească o soluție”, ne-a mai explicat Mihalache cu ce se ocupă în timpul programului.

El recunoaște că toate inițiativele sunt prezentate Vioricăi Dăncilă după ce trec prin Cancelarie care argumentează pro sau contra unei propuneri. ”Dar, repet, deciziile sunt doar la doamna premier”, mai spune acesta.

Dăncilă poate deveni o nouă Kovesi

Numirea lui Costin Mihalache a fost un act de răzvrătire a Vioricăi Dăncilă față de Dragnea și Darius Vâlcov, dar și o concesie făcută de președintele PSD grupului de interese din jurul lui Gabriel Oprea, așa cred o parte dintre liderii din teritoriu ai partidului.

”Premierul Dăncilă a avut mai multe conflicte cu Dragnea în acest an. Prin numirea lui Mihalache, Dăncilă a vrut să-i arate lui Dragnea că și-a făcut prieteni puternici, este vorba de Gabriel Oprea. Totodată, nici Liviu Dragnea nu s-a împotrivit prea mult, pentru că își dorește pace cu Gabriel Oprea. Cei doi s-au întâlnit și au vorbit des în acest an. S-a ajuns la un pact de neagresiune”, ne-a explicat un lider important din PSD.

Costin Mihalache spune că nu este omul nimănui, ci că este un profesionist și atât, care lucrează într-un guvern politic. Însă din declarațiile sale, reiese că Viorica Dăncilă nu mai este omul care nu vorbea cu reporterii fără acceptul lui Dragnea.

”Poate pare blândă, dar este o femeie hotărâtă de ceva timp, după ce s-a mai obișnuit cu funcția. Nu cred că există acum o persoană care îi poate impune o decizie cu care ea să nu fie de acord. Este foarte hotărâtă”, ne spune Mihalache.

El mai adaugă faptul că Dăncilă este o persoană emotivă și de asta mai face greșeli, dar încet încet începe să se obișnuiască cu funcția, cu ieșirile publice și cu presiunea poziției de premier.

Costin Mihalache chiar acceptă o posibilă comparație cu Laura Codruța Kovesi, cea care părea o subalternă cuminte a lui Traian Băsescu când a fost numită în fruntea Parchetului General.

”Doamna Kovesi era și foarte tânără, nu avea experiență. Apoi a devenit tot mai sigură. Nici doamna Dăncilă nu avea experiență în funcții politice în România sau în administrație”, spune Mihalache.

Premierul paralel, apropiat de Oprea, Niro și Ponta

Costin Mihalache recunoaște anumite relații pe care le are cu Dumitru Nicolae, omul de afaceri care controlează grupul de firme Niro. ”Nu suntem foarte apropiați, avem relații de politețe, ne cunoaștem. Eu am fost cunoscător de limbă chineză, fapt care m-a ajutat să sprijin relațiile României la Beijing. Domnul Dumitru Nicolae este foarte, foarte bine conectat la tot ce se întâmplă în China. Așa că ne-am cunoscut, dar nu suntem apropiați. Domnul Dumitru Nicolae mi se adresează cu domnul Mihalache și eu îi spun domnul Dumitru Nicolae”, ne asigură acesta.

Nicolae Dumitru, Niro, casa romano-chineza

Relațiile dintre cei doi nici nu sunt greu de descoperit. Dumitru Niro este secretar-general al asociației Casa Româno-Chineză. Acolo unde Costin Mihalache este membru de onoare, iar președinte este Gabriel Oprea, liderul UNPR și fostul vicepremier.

De altfel, Costin Mihalache este probabil unul dintre cei mai infuenți și bun-cunoscători atunci când vinde vorba de relațiile cu China. Stat important pentru afacerile lui Dumitru Nicolae, cel care prin Grupul Niro controlează Dragonul Roșu, complex comercial unde se oprește mare parte din produsele venite din China. Dumitru Nicolae este cunoscut pentru condamnarea din dosarul Microsoft, pentru prietenia cu Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, dar și pentru proprietățile imobiliare auto-evaluate la peste 680 milioane de euro. Costin Mihalache recunoaște că la un moment dat în viață a avut probleme financiare și l-a rugat pe Dumitru Nicolae să-l angajeze. A fost refuzat de patronul grupului de firme Niro.

Lucra la Ambasada de la Beijing când Năstase primea favoruri materiale din China

Costin Mihalache este un cunoscut al președintelui chinez Xi Jinping, potrivit unor surse citate de presa românească. ”Aș fi vrut eu să am o asemenea influență încât să mă întâlnesc cu Jinping. Să fi serioși, nu a fost vorba vreodată de așa ceva. Am făcut parte din delegații care s-au întâlnit cu oficiali români. Spre exemplu, când a fost domnul premier Victor, eram și eu prin delegație”, ne asigură acesta.

În timpul discuției, a fost un singur moment în care Costin Mihalache a vorbit mai precipitat și a fost nervos. Atunci când a fost întrebat dacă îl cunoaște pe Ioan Păun, fost funcționar diplomatic al Ambasadei României in China. Cei doi au lucrat în 2004 în ambasadă. Păun a ajuns apoi martorul care a contribuit la condamnarea lui Adrian Năstase în Dosarul ”Zambaccian”.

ioan paun

Deși erau doar o mână de români în Beijing, iar Mihalache se referă la Păun cu numele lui de alint, el susține că nici nu crede că a vorbit cu el în afara de mici discuții profesionale. ”El era prea mare pentru mine, eu eram un pălmaș. Nu băga în seamă pe oricine, asta și pentru că avea relații cu familia Năstase, era zeflemitor, nu ma băga pe mine în seamă. Caracterul lui s-a văzut și apoi când a ajuns să dea declarații împotriva lui Năstase”, îl critică acesta pe denunțătorul lui Năstase.

Nu este nici pion, nici spion

Potrivit informațiilor din CV-ul său, Costin Mihalache a avut o activitate diplomatică și de pregătire profesională /lingvistică derulată în Republica Populară Chineză, urmând cursurile de limba și literatură chineză în cadrul Universității de Limba și Cultură de la Beijing, continuate de o misiune de lungă durată la Ambasada României de la Beijing, unde a ocupat funcțiile de șef al secției Consulare și, ulterior, prim-colaborator al Ambasadorului.

Costin Mihalache a fost și consul al ambasadei de la Beijing până în 2008. De atunci s-a întors în țară, iar după doi ani în mediul privat, la o firmă din Alexandria, oraș unde s-a și născut, Victor Ponta l-a făcut responsabil pentru relațiile României cu Asia și, în special, China.

”Nu sunt pionul, spionul nimănui, așa cum am văzut că s-a mai scris. Nu este nimic adevărat și nici nu cred că se poate comenta așa ceva. Dar, da, sunt un bun cunoscător al Chinei. Pe mine nu mă interesează că alt stat sau China vor să investească, să aducă bani în România. Eu vrea că țara noastră să profite de pe urma investițiilor străine”, mai spune Mihalache.

Când devine prea relaxat, noul șef al Cabinetului prim-ministrului chiar recunoaște că SUA și marile puteri europene par să fi abandonat România în fața influenței Rusiei, iar interesul acestora este să mențină țara noastră la un nivel de subdezvoltare.

schema relatii mihalache

Cât despre Liviu Dragnea, spune că nu -a cunoscut până în 2013 când acesta a ajuns ministru al Dezvoltării și atunci au lucrat împreună ca se dezvolte relațiile cu China.

Făcut să lucreze pentru statul român

Costin Mihalache a fost numit șef al Cancelariei Prim-ministrului, structură desființată de fortul premier Sorin Grindeanu și reînființată de Viorica Dăncilă, deși, în urmă cu doar doar două săptămâni, fusese numit director general al CFR SA. Anterior numirii sale la conducerea CFR SA, Costin Mihalache a ocupat funcția de Consilier de Stat in cadrul aparatului propriu de lucru al Prim-Ministrului, aceeași Viorica Dancilă.

În perioada guvernării Ponta, Mihalache a coordonat domeniile strategice de politică externă pe Regiunea Asia-Pacific, în calitate de consilier de stat la Cancelaria premierului. În 2013 a fost numit copreședinte al comitetului consultativ România – China pentru lucrări de infrastructură de transport. Începutul lui 2014 îl prinde în poziția de secretar de stat la Cancelaria prim-ministrului cu atribuții de coordonare a Transgaz și Transelectrica.

În ceea ce privește experiența profesională, Mihalache a lucrat în anii 90 la Întreprinderea de Comerț Exterior, la Ministerul Apărării Naționale (consilier relații externe și protocol), la Ministerul de Externe (prim-colaborator al ambasadorului și consul la Beijing). Din 2009 până în 2010 a fost consilier la o firmă de producție și distribuție de produse alimentare din Alexandria, Teleorman, apoi director general al companiei Plastidrum.

În februarie 2019, Costin Mihalache a fost numit director general al CFR SA, iar pe 1 martie, șeful Cancelariei prim-ministrului, reînființate.

Averea familiei

Așa cum reiese din declarațiile de avere, Costin Mihalache și soția sa dețin trei terenuri intravilane cu o suprafața totală de aproape 2.600 metri pătrați.

Tot trei case deține familia Mihalache. Prima, din 1995, a fost primită ca moștenire și are 68 metri pătrați. A doua a fost cumpărată în 2009 și are 272 metri pătrați, iar a treia – din 2017 – are 240 de metri pătrați.

Soția lui Mihalache lucrează la Ministerul Economiei, iar din declarația de avere completată anul trecut, înainte de a ajunge șeful Cancelariei, cei doi soți câștigau împreună suma 250.000 de lei. Familia nu are conturi în bănci sau alte obiecte de valoare.

declaratie de avere Mihalache

Studiile

Potrivit propriului CV, Costin Mihalache vorbește fluent trei limbi străine – chineză, germană și engleză. El a studiat, în perioada 1990 – 1994, la Facultatea de Drept a Academiei de Poliție, absolvind specializarea Științe juridice, secția cercetări penale.

În anul imediat următor absolvirii Academiei de Poliție, Mihalache a început în China studiul limbii și literaturii chineze la Universitatea de Limbă și Literatură Chineză din Beijing. Studiile din China s-au încheiat după patru ani cu o diplomă de atestare.

În 2008 el a obținut o diplomă de participare la modului Terorismul internațional și probleme de securitate în societatea noastră, organizat de Institutul Diplomatic Român.

După alte câteva cursuri urmate în țară și străinătate, Costin Mihalache face, în 2012, un master la SNSPA, specializarea Puterea executivă și Administrația Publică, iar un an mai târziu urmează cursul de Securitate și bună guvernare organizat de Colegiul Național de Apărare.

Nevoia de Cancelarie și de Mihalache

În motivarea ordonanței de urgență din februarie care a dus la reînființarea Cancelariei, reprezentanții guvernului susțineau că este nevoie de o cancelarie a prim-ministrului pentru creșterea eficienței ministerelor și altor structuri din administrația publică centrală. Dacă nu se înființează această cancelarie, „se perpetuează stări de lucruri care contribuie la ineficiență și la întârzieri în aplicarea măsurilor atât de necesare la nivel național, în toate domeniile vieții economico-sociale”, se arată textul OUG care prevede înființarea cancelariei, publicat în Monitorul Oficial.

Și în alte guvernări au existat cancelarii ale prim-miniștrilor. De exemplu, în guvernarea Tăriceanu și guvernarea Cioloș. În 2009, guvernul Boc a desființat cancelaria, motivând că funcționa ca un guvern paralel.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s