Băiat sau fată? Filierele clandestine pentru a efectua teste sanguine în Hong Kong
Pentru a lupta împotriva avorturilor selective, China interzice analizele de sânge ale mamelor în scopul de a afla sexul fătului. Intermediarii au găsit însă un mijloc de a ocoli această interdicţie, trimiţând ilegal eşantioanele în Hong Kong, potrivit unei anchete a France Presse preluată de nouvelobs.com miercuri, 22 mai.
Beijingul s-a angajat în 2015 să eradicheze acest trafic care prosperă pe seama dorinţei arzătoare părinţilor de a afla dacă vor avea băiat sau fată, ceea ce reprezintă o moştenire a fostei politici a copilului unic. Însă zeci de persoane gata să organizeze o contrabandă spre fosta colonie britanică Hong Kong îşi propun deschis serviciile pe reţelele sociale, care sunt totuşi foarte supravegheate.
Cu excepţia unei urgenţe medicale, testarea sângelui mamei pentru a cunoaşte sexul fătului este interzisă în China unde, după ani de avorturi selective, există în prezent 31,6 milioane de bărbaţi în plus faţă de femei. Anul trecut, la 100 de fete născute în China s-au înregistrat 115 de naşteri de băieţi.
După ce le-a impus cuplurilor în 1979 să nu aibă decât un copil pentru a limita creşterea populaţiei, guvernul chinez le permite familiilor din 2016 să aibă doi.
Asta nu a făcut ca în cupluri să se diminueze speranţa de a avea un băiat mai degrabă decât o fată, în special în cele dezamăgite de sexul primului copil.
Arestată cu 142 de flacoane
În Hong Kong pe de altă parte, se pot efectua legal analize de sânge pentru a afla sexul fătului. Şi din câte se pare clinicile închid uneori ochii în ceea ce priveşte originea eşantioanelor.
Dându-se drept un client potenţial, un jurnalist al France Presse a contactat în China trei „agenţi” care i-au propus să aranjeze teste în laboratoare sau să organizeze transportul unui eşantion de sânge în Hong Kong pentru suma de 580 de dolari (520 de euro).
În schimbul plăţii unui acont, clientul primeşte un kit de analize prin intermediul unui curier. Unii intermediari recomandă însă o aplicaţie care permite solicitarea vizitei la domiciliu a unei infirmiere care să ia sânge.

Clientul nu mai trebuie decât să trimită eşantionul la Shenzen, în sudul Chinei. De acolo, contrabandiştii se vor ocupa de transportul ilegal al sângelui în fosta colonia britanică.
Niciunul dintre intermediari nu a spus cum trec eşantioanele frontiera. Dar toţi au dat asigurări că acestea vor ajunge fără probleme la destinaţie.
„Va fi dus într-un laborator cu un vehicul special. Eşantioanele pot fi trimise în deplină siguranţă pentru efectuarea de analize, totul va merge bine”, a promis unul dintre intermediari, promiţând un rezultat în 24 de ore.
În februarie, o fetiţă de 12 ani a fost arestată la frontieră. Ea avea 142 de flacoane de sânge provenit de la femei însărcinate în rucsac.
„Vreau un băiat”
Apărută la începutul anilor 2010, testarea celulelor fetale prelevate din sângele maternal a fost o veritabilă revoluţie, permiţând ca prin analizarea unor fragmente de ADN al fătului să se afle sexul acestuia încă din a şaptea săptămână de sarcină, cu mult înainte ca sexul să fie vizibil într-o ecografie.
Această tehnică, care permite şi detectarea prezenţei unor anomalii cromozomiale, precum trisomia 21 sau Sindromul Dawn, este în plus mult mai puţin invazivă decât amniocenteza, care constă în prelevarea, cu un ac, de lichid din sacul amniotic care înconjoară fătul, şi prezintă un risc, redus ce-i drept, de avort spontan.
În loc să trimită un eşantion de sânge, unele chinezoaice aleg opţiunea, legală, de a merge direct să-şi facă o analiză a sângelui în Hong Kong.
„Am deja trei fete”, a declarat pentru France Presse un bărbat care s-a prezentat sub numele de Wang, în vârstă de 39 de ani, în apropierea unui laborator din cartierul Kowloon din Hong Kong unde soţia sa făcea analize. „Sincer, vreau un băiat”, a adăugat bărbatul, a cărui familie a depăşit limita legală a numărului de copii, cum este cazul multor familii chineze bogate sau care au relaţii.
Presiunea familială de a avea un moştenitor masculin este puternică, a spus el, şi a venit tocmai din provincia Guizhou, din sudul Chinei, pentru ca soţia lui să facă această analiză.
„Chinezii vor în continuare un băiat pentru a duce linia mai departe. Este arhaic, dar mulţi oameni gândesc aşa”, a explicat el.
Dacă fătul este fetiţă, soţia lui va face un avort, avertizează el. „Nu este însărcinată decât de circa 50 de zile, aşa că asta se poate rezolva cu medicamente”, a afirmat bărbatul.
„Inacceptabil din punct de vedere etic”
Acest trafic de eşantioane de sânge ridică problema atitudinii laboratoarelor din Hong Kong care îşi riscă autorizarea, întrucât reglementările locale interzic analizele de sânge fără o solicitare din partea unui medic local.
Este ilegal să expediezi sau să transporţi în afara Chinei eşantioane de sânge fără un permis special. În ceea ce priveşte Hong Kong-ul, importul de sânge nu este interzis decât dacă există suspiciunea prezenţei unor agenţi infecţioşi.

Departamentul din Hong Kong pentru sănătate a precizat pentru France Presse că numărul de anchete deschise s-a triplat din 2016. Însă în lipsă de probe, niciuna nu s-a soldat cu inculpări.
Un laborator al cărui nume a fost menţionat de către unul dintre intermediarii cu care France Presse a intrat în legătură a negat că face analize de sânge pe eşantioane de sânge primite prin curieri şi a negat că lucrează cu intermediari din China continentală.
Niciuna dintre numeroasele administraţii chineze contactate de France Presse nu a răspuns solicitărilor de a comenta aceste informaţii.
Deputatul din Hong Kong Kwok Ka-ki, el însuşi medic, face apel la executivul din regiunea autonomă să coopereze cu Beijingul pentru destructurarea acestor filiere.
„Din punct de vedere etic este total inacceptabil, pentru că acest lucru contribuie la încurajarea avorturilor selective”, a declarat el. „Avorturile selective sunt responsabile pentru numeroase tragedii în China şi pentru un dezechilibru al populaţiei. Cum putem tolera acest lucru?”, a întrebat el.
Publicat în: Analize