Avocatul fugarului Mario Iorgulescu primește 800.000 de lei de la o companie publică
Despăgubiri de 800.000 de lei trebuie să fie plătite de Transelectrica după ce Secretariatul General al Guvernului a schimbat, în iunie 2021, Consiliul de Supraveghere. Un fost membru al Consiliului de Spraveghere a Transelectrica, avocatul Oleg Burlacu, a câștigat o avere după ce a fost schimbat din funcție, fără explicații, înainte de încetarea mandatului.
Potrivit unei sentințe a Centrului internațional de arbitraj din Viena, Burlacu trebuie să primească de la Transelectrica, societate din subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG), 800.000 de lei daune pentru revocarea contractului de mandat și pentru clauza de neconcurență, după ce a fost schimbat din funcție mai devreme cu 3 ani.
La momentul deciziei sancționate de instanța de arbitraj, iunie 2021, SGG-ul era condus de Horațiu Gorun, un apropiat al premierului Florin Cîțu.
SGG îl are la conducere pe Marian Neacșu, un fost apropiat al lui Liviu Dragnea. Statul român, prin Ministerul Economiei deține 58,68% din acțiunile societății care transportă energie electrică în sistemul național. Restul acțiunilor sunt deține de persoane fizice și persoane juridice, Translectrica fiind cotată la Bursa de Valori București.
Sumele de plată
Conform sentinței arbitrare, Transelectrica urmează să-i plătească lui Burlacu suma brută de 605.000 de lei reprezentând compensația pentru revocarea contractului de mandat încheiat în 2020 fără justă cauză, la care se adaugă „dobânda simplă legală la nivelul de referință al dobânzii al BNR plus opt puncte procentuale”.

Alți 186.000 de lei, suma brută, vor fi încasați de fostul membru al Consiliului de Supraveghere reprezentând „ compensația de neconcurență”. Și la această sumă se adaugă dobânda legală și 8 % aplicată sumei datorate.
Transelectrica a mai fost obligată să plătească lui Burlacu 7.800 de euro și 10.000 de lei cu titlu de cheltuieli arbitrare. În total, Burlacu primește de la compania de stat o sumă de 800.000 de lei, 180.000 de euro.
Decizia care a produs paguba la compania de stat
În luna mai 2021, Corpul de Control al prim-ministrului, condus de fostul judecător Silviu Barbu, a demarat verificări la Transelectrica (TEL) cu privire la procedura de selecție și numire a membrilor directoratului în funcție.
În ședința Adunării Generale a Acționarilor Transelectrica din 23 iunie 2021, vechiul Consiliu de Supraveghere (CS) a fost revocat și a fost numit un nou Consiliu, cu un mandat de doar patru luni. Transelectrica era condusă la acel moment de Horațiu Gorun, un colaborator de încredere al lui Florin Cîțu. Compania este administrată de stat prin Secretariatul General al Guvernului (SGG).
SGG-ul condus de Horațiu Gorun și-a asumat decizia de schimba Consiliul de Supraveghere din care făcea parte și Burlacu. Până în acest moment, nu l-am putut contacta pe Horațiu Gorun, șeful SGG-ului atunci când s-a luat decizia care obligă compania de stat la plata a aproape 800.000 de lei. Numărul acestuia de mobil nu era alocat atunci când am încercat să-l contactăm. Compania este administrată de stat prin Secretariatul General al Guvernului (SGG).
În vara anului 2021, au fost revocați Adrian Goicea, care era și președinte al Consiliului de Supraveghere, Luiza Popescu, Jean-Valentin Comănescu, Oleg Burlacu, Mircea Cristian Staicu, Mihaela Popescu și Ciprian Constantin Dumitru. Toți aceștia aveau mandate până în 2024. Tot atunci, au fost numiți alți cinci membri, apropiați de partidele de la guvernare.
Burlacu a dat în judecată Transelectrica la Centrul internațional de arbitraj din Viena și a câștigat 800.000 de lei.
Nota de plată poate crește
Nota de plată ar putea crește pentru că și ceilalți șase membri ai Consiliului de Supraveghere (Adrian Goicea, Luiza Popescu, Jean-Valentin Comănescu, Mircea Cristian Staicu, Mihaela Popescu și Ciprian Constantin Dumitru) ar fi contestat decizia.
Valoarea sumelor de plată pe care compania de stat le-ar putea pierde se ridică la aproape trei milioane de lei, sume care puteau fi câștigate de membrii Consiliu de Supraveghere într-un mandat întreg.
„Bineînțeles că noi o să ne cerem drepturile după această revocare, mă refer la drepturile care reies din contract. Poate nu ajungem în instanță, pentru că acest lucru ar însemna cheltuieli suplimentare. Contractul de mandat este făcut între noi, fiecare membru, și SGG. Sperăm ca autoritatea să își onoreze obligațiile pecuniare, așa cum este civilizat să facă, pe răspunderea celor care au luat această decizie. Probabil că s-au gândit la aceste obligații când au decis să ne schimbe”, spunea atunci Goicea, și el membru al consiliului dizolvat de SGG-ul condus de Gorun.
Transelectrica, operatorul rețelei naționale de transport al energiei electrice, este administrată în sistem dualist de către un Directorat compus din 5 membri cu mandate până în 2024.
Burlacu a dat în judecată Transelectrica la Centrul internațional de arbitraj din Viena și a câștigat.
Impact.ro l-a contactat pe Marian Neacșu pentru a-l informa despre decizia instanței de la Viena. Acesta însă nu ne-a dat niciun răspuns atunci când l-am întrebat despre rolul SGG-ului în decizia care va produce o gaură de 800.000 de lei în bugetul companiei de stat.
Surse din interiorul companiei ne-au declarat că lucrurile la Transelectrica merg într-o direcție greșită, vina fiind exclusiv a directorilor impuși politic în ultimii ani. „Este cel mai slab directorat din ultimii 20 de ani. Nu simt pulsul companiei, nu ies pe teren, nu impun un ritm. Încă două experiențe de acest gen și se alege praful de Transelectrica. Ce pretenții să ai de la un director care a condus un hotel și unul care a condus o filială a Romsilva?”, ne-a declarat o sursă din cadrul companiei.
Despre daunele pe care trebuie să le plătească societatea după revocarea ilegală a consiliului, sursa noastră susține că cel direct vinovat este fostul director al SGG, Tiberiu Horațiu Gorun, omul de casă a lui Florin Cîțu.„ Trebuia să-și pună oamenii în funcții, așa că le-a revocat abuziv mandatele. A fost incitat de Alina Filipoiu și de Bogdan Toncescu, care taie și spânzură la Transelectrica. A câștigat Burlacu, o să câștige și ceilalți procesele”, mai susține sursa din Transelectrica.
Personajele implicate
Oleg Burlacu este viceprimar interimar din partea PNL în sectorul 5. Avocat de meserie, el a câștigat în 2021 364.000 de lei. Burlacu l-a reprezentat în instanță pe Mario Iorgulescu, judecat pentru omor, după ce, în noaptea de 7/8 septembrie 2019, s-a urcat la volan sub influența alcoolului și a cocainei și a provocat un accident în urma căruia un tânăr de aceeași vârstă cu el, 24 de ani, și-a pierdut viața.
Tiberiu Horațiu Gorun a fost numit în fruntea SGG-ului în februarie 2021 potrivit unei decizii semnate de premierul Florin Cîțu. Acesta este un apropiat al premierului. De altfel, în 2020, Cițu îl adusese în Ministerul Finanțelor, dintr-o instituție din Gorj, pe funcția de secretar general adjunct.
Conform CV-ului, Tiberiu Horațiu Gorun, după ce în perioada 2001-2002 a fost profesor suplinitor la Școala Ioan Lupaș din Cluj Napoca, din 2002 a fost numit la Universitatea condusă de tatăl său pe postul de preparator universitar (Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu). În 2004 a devenit asistent universitar, în 2005 a ajuns lector, iar în martie 2008 – conferențiar universitar doctor.
În decembrie 2021, Gorun a fost înlocuit de Marian Neacșu. Și acesta este un personaj controversat. În 2018, Marian Neacșu a fost exclus din PSD, condus atunci de Liviu Dragnea, pentru că a încercat, alături de alți lideri PSD, să-l schimbe pe Dragnea din funcție. Ulterior s-a înscris în Pro România, partid condus de Victor Ponta.
În 2021, Neacșu era vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE)
Marian Neacșu a fost condamnat în februarie 2016 la șase luni de închisoare cu suspendare. El a fost acuzat de conflict de interese după ce și-ar fi angajat fiica la biroul de parlamentar. Ulterior, Neacșu a fost reabilitat.
El a intrat în politică în anii 90 ca membru în Partidul Agrar, iar în 2001 a intrat în PDSR Ialomița. Până în 2008 a fost șef de serviciu la IAS (Întreprinderea Agricolă de Stat) Slobozia, iar în 2015 a ajuns secretar general al PSD, fiind promovat de Liviu Dragnea.
Alte dispute pe banii companiei de stat
Compania de stat a fost în centrul unui scandal la finalul anului trecut după ce s-a aflat că 500 de angajați din cei 2000 ai companiei au primit prime de CrĂciun, prime între 20.000 de lei si 200 de lei.
Unul dintre cei doi premiați cu 20.000 de lei a fost Tudor Rareș Cătăniciu, fiul deputatei PSD Steluța Cătăniciu. El a fost angajat la Transelectrica Cluj pe postul de consilier, după ce în prealabil a fost consilierul unui secretar de stat din SGG.
Materialul este realizat de Clever News Center pentru impact.ro.
Publicat în: Știri exclusive