Documente. Ce scrie în rapoartele spionilor privați despre Kovesi, Ponta și generali SRI
Alexander Adamescu a prezentat în fața instanței internaționale de tip comercial de la Washington informații obținute de foști spioni români, plătiți printr-o firmă din Londra. Acest lucru reiese din documentele depuse de fiul lui Dan Adamescu în instanțele din Statele Unite și Marea Britanie.
Dintr-un document obținut de Clever News Center și trimis de Casa de Avocatură Debevoise & Plimpton LLP din New York către reprezentanții din România ai lui Alexander Adamescu, reiese că firma de spionaj angajată de acesta a căutat probe compromițătoare despre generalul SRI – Cristian Bizadea, Laura Codruța Kovesi, Victor Ponta, șefi din Fisc și ai Autorității de Supraveghere Financiară. Informațiile obținute de spinii privați urmau să fie utilizate în folosul lui Alexander Adamescu pentru a bloca anchetele de corupție pentru care este vizat.
Inclusiv doi foști premieri ar fi colaborat cu spionii privați care adunau informații pentru Alexander Adamescu, așa reiese din același document consultat de Clever News Center. Reprezentanții SRI nu ne-au răspuns la nicio întrebare legată de faptul dacă serviciul de informații cunoștea sau nu că generali din conducerea unității erau ținta unor agenți privați.
Mizele procesului din SUA
Nova Group este firma prin care Dan Adamescu, omul de afaceri a decedat în ianuarie 2017, deținea printre aletele societatea de asigurări Astra. Compania a fost moștenită de Alexander Adamescu, dat în urmărire internațională de statul român din anul 2016.

A doua miză importată a procesului de despăgubiri de la Washington este că în acest moment, doar această dispută blocheze extrădarea lui Alexander în România. Asta pentru că avocații Nova Group cer audierea lui Alexander Adamescu și susțin că această audiere nu mai poate fi făcută dacă acesta va fi predat autorităților române. Judecătorii din SUA au cerut audierea lui Adamescu jr, dar nu vad necesitatea ca acesta să fie prezent în persoană în Washington.
Ministerul Justiție urgentează extrădare
Dacă avocații Nova Group nu vor convinge instanța din Statele Unite să ceară audierea în persoană, Alexander Adamescu riscă să fie extrădat în România. Acum, acesta se află în Marea Britanie.
Reamintim că în luna octombrie 2020, Înalta Curte de la Londra a respinsul apelul acestuia la decizia unei instanțe inferioare, decizie prin care se permitea extrădarea sa în România.
În plus, reprezentanții Ministerului de Justiție au transmis pentru Clever News Center că:
Alexander Adamescu reușește de aproape cinci ani să evite extrădarea în România unde ar putea fi arestat preventiv. Curtea de Apel București a emis pe 6 iunie 2016 un mandat european de arestare pentru Alexander Adamescu, cercetat de procurorii anticorupție pentru săvârșirea a două infracțiuni de dare de mită.
Spioni privați ca să scape de extrădare
Adamescu jr a dorit să conteste extrădarea în instanțele din Londra cu date obținute de o firmă de spionaj privat. Fiul lui Dan Adamescu a angajat în 2016 firma SC Strategy Limited din Londra.
Avocații fiului lui Dan Adamescu considerau că aceste rapoarte ale Strategy Ltd ar trebui considerate probe de judecătorii britanici. Probe din care să reiasă, în opinia lor, că anchetele penale din România împotriva lui Alexander Adamescu sunt regizate și prin urmare acesta nu trebuie extrădat. În cele din urmă, judecătorii de la Westminster Magistrates Court și Înalta Curte din Londra au decis că aceste rapoarte de spionaj nu pot fi considerate probe în acest proces.
Însă, parte din aceste rapoarte de spionaj au fost introduse de firma de avocatură care reprezintă Nova Group România în procesul comercial de la Washington.
Țintele spionilor plătiți de Adamescu
Din documentul obținut de Clever News Center și depus de Nova Group la Washington, reiese că firma SC Strategy Limited plătită de Alexander Adamescu a colectat date despre instituții din România și despre persoanele care le conduc.
În plus, agenții privați au strâns mărturii ale unor persoane din Direcția Națională Anticorupție (DNA), Agenția Națională de Administrare Fiscală și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ANAF), foști premieri, oficiali înalți, angajați ai Parlamentului despre cum Serviciul Român de Informații a primit sarcina să distrugă afacerile lui Dan Adamescu.
Firmă de spionaj cu acționari cunoscuți la Londra
Conform datelor de la Registrul Comerțului din Londra, Strategy Limited avea în 2016 și are ca acționari pe parlamentarul britanic Alexander Charles Carlile și pe John Scarlett, fost șef al serviciului de spionaj extern britanic MI6.

Lordul Carlile nu a dorit să răspundă la vreo una dintre întrebările trimise legate de contractul încheiat cu Alexander Adamescu.
L-am rugat pe parlamentarul britanic să ne precizeze cu cine a lucrat pentru colectarea informațiilor și dacă a colaborat cu instituțiile de stat din România.
I-am mai trimis întrebări despre date despre oameni importanți din structura statului român și dacă este sigur că datele colectate sunt corecte.
Al doilea acționar este Sir John Scarlett, el a condus între 2004 și 2009 serviciul de spionaj extern al Marii Britanii, serviciu denumit MI6 (corespondent al Serviciului de Informații Externe din România).
Am încercat încă din 2018 să luăm legătură cu John Scarlett, dar acesta nu a dorit să ne răspundă la întrebări.

În perioada în care a lucrat pentru familia Adamescu, Strategy ltd a declarat venituri de 800.000 de lire sterline.
Coordonatorul colectării datelor
Conform documentelor trimise la Washington, datele colectate de această firmă cu ajutorul unor „agenți români retrași din activitate” sunt folosite de fiul miliardarului Dan Adamescu în procesul privind extrădarea sa în România.
Lord Carlile s-a prezentat la un termen al proceselor de la Londra pentru a-l susține pe Alexander Adamescu. Acesta a susținut că operațiunea din România a fost coordonată de Jonathan Eyal.
Un expert în securitate și terorism, născut în România și stabilit în Marea Britanie. El este coleg cu John Scarlett în organizația RUSI (Royal United Service Institute).
Am încercat să luăm legătură și cu Jonathan Eyal, cel care a coordonat din România activitățile de colectare de informații. Nici acesta nu a dat vreun semn că ar fi dispus să explice cu cine a lucrat pentru întocmirea rapoartelor sau să ne ofere orice altă explicație.

Carlile a declarat în fața judecătorului din Londra, în procesul privind extrădarea lui Alexander Adamescu, că SC Strategy Ltd nu a trimis agenți sau experți britanici, ci a lucrat cu investigatori români, aceștia fiind caracterizați ca „foști agenți”.
Doi foști premieri au colaborat cu spionii privați
În alte documente trimise tribunalelor din Londra (în procesul de extrădare) și din Washington (pentru procesul privind despăgubirile cerute României), reiese ca persoanele care au dat informații SC Strategy sunt oameni care înțeleg bine funcționarea internă a DNA, persoane cu acces la cabinetele miniștrilor și la Secretariatul Parlamentului, un oficial înalt cu experiență legată de DNA, doi foști premieri și o sursă bine poziționată în Administrația Prezidențială.
Călin Popescu Tăriceanu, fost premier, nu a dorit să răspundă la întrebările legate de o posibilă colaborare cu agenții angajați de Adamescu. Victor Ponta, fost premier și el, ne-a transmis că nu știe de aceste operațiuni, dar că oricum operațiunile lui Alexander Adamescu sunt unele disperate.
„Despre Adamescu jr știu că plătește o mulțime de bani ca să înșele justiția britanică și să evite extrădarea. Ca probă concludentă a minciunilor sale amintesc doar faptul că mandatul său de arestare a fost emis în anul 2016 când eu nu mai eram premier, ba eram chiar eu inculpat de DNA”, ne-a transmis acesta.
Premierii României de după 1989 și până în 2016 au fost: Petre Roman, Theodor Stolojan, Nicolae Văcăroiu, Victor Ciorbea, Radu Vasile, Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc, Traian Răzvan Ungureanu, Victor Ponta și Dacian Cioloș. Din rândul acestora, doi ar fi vorbit cu spionii privați angajați de Adamescu, așa cum reiese din datele trimise de avocații acestuia atât în instanțele din Londra, cât și în cele din Washington.
Ținte de top ale spionilor: Kovesi și generalul Bizadea
O parte dintre declarațiile martorilor date foștilor agenți români care lucrau pentru SC Strategy Limited au fost obținute din raportul trimis tribunalului comercial internațional din Washington.
Din raportul firmei de investigații britanice trimis la Washington, la Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială, reiese că falimentarea și distrugerea afacerilor lui Adamescu din Nova Group a fost decisă în urmă cu opt ani.
„În decembrie 2013, Ponta a convocat o întâlnire la nivel înalt. Întâlnirea i-a inclus pe Laura Kovesi, șeful Direcției Naționale Anticorupție, care este autoritatea anticorupție exagerat de puternică a Statului. De asemenea, i-a inclus pe Petre Tobă, atunci șeful poliției naționale, și Cristian Bizadea, director Adjunct al Serviciului Român de Informații SRI. La întâlnire, ei au decis în mod special să se ocupe de Nova și familia Adamescu”, sunt informațiile strânse de SC Strategy Limited.
Martor din interiorul DNA
Pe lângă politicieni și foști funcționari care au oferit SC Strategy date și declarații, agenții care au lucrat pentru firma britanică au obținut date și de la funcționari în activitate din DNA, cel puțin așa susțin rapoartele trimise instanței.
Presupusul martorul DNA susține că direcția anticorupție a fost solicitată să desfășoare o „anchetă pe teren viran”, ceea ce sugerează „o puternică direcționare către ținte – familia Adamescu”. Aceste chestiuni reprezintă o acțiune penală la ordin, în care „personalul din conducerea DNA nu și-a ascuns față de echipele lor puternicul interes în a găsi materiale prin care să incrimineze țintele”, ar fi spus pentru agenții SC Strategy un presupus angajat al DNA.
Am încercat să obținem un punct de vedere și de la SRI, prin care încercam să aflăm dacă serviciul de informații român știa că firma britanica colecta informații privind oameni politici, generali SRI și înalți funcționari ai statului. Nu am primit niciun răspuns la aceste întrebări.
Am întrebat-o pe Laura Codruța Kovesi dacă a știut că este urmărită de firma londoneză și dacă a fost informată în acest sens de serviciile de specialitate. Nici Laura Kovesi nu a dorit să ne ofere vreun comentariu în legătură cu investigațiile unor spioni privați.
Presupusul plan secret
Avocații lui Adamescu susțin că Ponta și SRI au început să coordoneze desfășurarea unui plan pentru o campanie concertată împotriva familiei Adamescu și Astra.
„Dovezile obținute de la foștii și actualii funcționari de stat angajați la ASF („Martorul ASF”), DNA („Martorul DNA”) și autoritatea fiscală de stat (ANAF) (“Martorul ANAF”) demonstrează că SRI a fost îndeaproape implicat în lansarea atacului. Aceasta nu ar fi fost o investigație normală. După cum a menționat martorul DNA: „Am avut legătură și am lucrat împreună cu DNA în multe cazuri de când DNA a fost fondată, iar această investigație a fost prima și ultima dată când am văzut un raport de informații al SRI care citează declarații ale agenților protejați”, se precizează în document trimis la Washington, la Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială.
„Deoarece raportul agentului SRI sub acoperire aparent nu conținea fapte specifice, unitatea a primit ordinul de la procurorul DNA supraveghetor să efectuăm ceea ce noi numim o investigație inițială, adică să utilizăm orice rețele existente de agenți, obiective de ascultare și cercul lor social imediat și să abordăm și să recrutăm orice angajați din companiile lor la care am putea avea acces. Această metodă în sine, pentru mine ca anchetator experimentat mi-a sugerat o puternică orientare asupra țintelor (n.r. – familia Adamescu). Personalul de conducere de la DNA nu și-au ascuns puternicul interes în găsirea de materiale pentru a incrimina țintele.”, a mai declarat un martor pentru firma britanică.
Spionii privați au dat vina inclusiv pe Merkel
Ca o notă britanică la acest raport oferit de SC Strategy instanțelor, vinovat pentru acest „stat paralel”, așa cum a fost denumit de Liviu Dragnea, nu este nici Florian Coldea, fostul șef SRI, nici președintele Klaus Iohannis, nici Traian Băsescu. Vina o poartă cancelarul german, Angela Merkel.
Uniunea Europeană și alți parteneri euro-atlantici au exercitat o presiune considerabilă asupra României pentru a obține rezultate în acțiunile anticorupție, îndeosebi prin Mecanismul de Cooperare și Verificare la care România este supusă. Aceasta a avut implicații directe pentru cazul lui Dan și Alexander Adamescu. „Sursele A, B și D recomandă ca Primul Ministru Ponta și șefa DNA Kovesi să aibă o altă motivație politică puternică pentru a urmări acest caz”.
”La 27 iunie 2013, la a 155-a reuniune a consiliului UE la Bruxelles, Cancelarul german Angela Merkel i-a spus Primului Ministru Ponta că Berlinul va respinge categoric ofertele Bucureștiului pentru accesul în Schengen dacă Cabinetul său nu prezintă dovezi directe și vizibile despre urmăririle penale la nivel înalt împotriva oamenilor de afaceri corupți cu legături politice. Ea a accentuat că investigațiile de corupție împotriva funcționarilor civili/politicienilor nu au fost suficiente, Bucureștiul va trebui să atace interesele comerciale cu legături politice astfel încât Cabinetul Merkel să prezinte dovezi la Bundestag că România luptă cu corupția pe scară mare”.
”Sursele A, B și D au relatat că urmărirea penală DA a fost folosită de atunci pe canalele bilaterale diplomatice cu Berlinul ca cele mai puternice dovezi ale angajamentului României în rezolvarea acestei probleme.
Publicat în: Investigații