Dragnea va fi schimbat dacă PSD obține sub 25% la Europarlamentare

După ce a câștigat toate luptele finalizate cu vot din Comitetul Executiv al PSD, Liviu Dragnea poate pierde conducerea partidului tot în urma unui vot pe care îl poate, chiar, câștiga.

Jumătate din filiale, 21 la număr, sunt decise să-l schimbe pe Dragnea dacă PSD va obține sub 25% din numărul voturilor la alegerile din 26 mai pentru Parlamentul European.

Puternicul Dragnea poate fi mazilit de baronii locali și dacă PSD va obține peste 25%, dar va fi pe locul doi, după un partid aflat acum în opoziție.

 

După ce a scăpat la mustață din dispute cu Paul Stănescu, Gabriela Firea, Marian Neacșu, Mihai Tudose, Victor Ponta și Sorin Grindeanu – de obicei în urma unor alegeri în Comitetul Executiv al PSD, tot un vot poate duce la sentința îndepărtării lui Liviu Dreagnea din fruntea celui mai influent partid.

PS News a discutat cu peste 30 de membri importanți din PSD, din discuții rezultând că Liviu Dragnea va fi îndepărat din fruntea partidului în două situații: dacă partidul va avea sub 25% din voturi și dacă se va clasa pe locul doi la alagerile de peste câteva zile.

Articolul a fost realizat de Clever News Center pentru PS News

Obiectivul stabilit de baronii PSD pentru conducerea asigurată de Liviu Dragnea este ca partidul să nu scadă sub 30% la alegerile pentru Bruxelles. Dacă s-ar atinge 30%, social-democrații ar avea probabil 11 eurodeputați, dacă ținem cont că la 2,7% din voturi este un loc de europarlamentar. Prin redistribuire internă (voturi care nu strâng un mandat) și externă – datorată Brexit – PSD ar putea obține și 11-12 europarlamentari, așa cu ne-a explicat chiar un eurodeputat social-democrat care nu se mai află și pe lista din 2019.

PRIMA SITUAȚIE

Dacă PSD e pe locul doi, Dragnea nu mai e președinte

”Sub nicio formă membrii partidului nu va fi de acord ca să ajungem pe locul doi, după PNL sau USR, chiar dacă obținem peste 30%. Deși, nu e posibil să fim pe locul doi cu peste 30% pentru că partidele de opoziție nu pot trece de acest prag de 30%. Organizația noastră l-a susținut permanent pe Dragnea, a avut încrederea noastră, însă nu putem accepta umilința de a fi pe locul doi”, ne-a declarat un lider important al partidului aflat la guvernare.

La rândul său, jumătate din filialele din Moldova nu-l vor mai susține pe Dragnea în cazul în care PSD va fi pe locul doi la alegerile din 26 mai. Din această regiune vine mare parte din voturile PSD, așa că votul filialelor din Moldova va da tonul pentru posibila debarcare a lui Dragnea.

Organizațiile din Muntenia, Oltenia, Dobrogea par încă nedecise, o parte din oamenii cu putere de decizie din cadrul filialelor spunând că așteaptă votul și apoi se vor decide. Sunt însă și organizații care vor cere demisia lui Dragnea – cele din Tulcea, Constanța, spre exemplu – sau care îl vor susține indiferent de situație, cum sunt filialele din Teleorman sau Dolj.

A DOUA SITUAȚIE

PSD scade sub 25%, Dragnea se întoarce în Teleorman

Chiar dacă PSD ar câștiga alegerile din 26 mai, dar partidul ar ajunge sub 25% din voturile exprimate, Liviu Dragnea ar avea mici șanse să mai fie președintele PSD. ”Nu putem accepta să fim mai jos de 25%. Deja cu actuala conducere, am pierdut pentru mulți ani mare parte din electorat – fie vorba și de un electorat de obicei absent la vot. Pentru că asta înseamnă că nouă, ca partid, ne va fi tot mai greu să mai creștem de aici la următoarele alegeri, din următorii 3-4 ani sau mai mult. Și asta este adevărul. Am susținut aproape tot ce ne-a propus Liviu Dragnea. Eu personal, dacă partdiul va avea sub 25%, voi propune colegilor din partid schimbarea conducerii”, ne-a asigurat un lider important al unei organizații județene din Moldova.

Sunt însă și filiale care se gândesc să-l sprijine pe Dragnea și dacă PSD obține sub 25%, asta dacă partidul ar fi totuși pe primul loc la numărătoarea voturilor. ”Electoratul nostru nu este foarte interesat de aceste alegeri. Nu aș vedea ca pe un eșec de netrecut dacă partidul trece sub pragul de 25%, dar rămâne pe primul loc”, ne-a declarat un șef de filială din sudul țării.

A TREIA SITUAȚIE

Dragnea ajunge iar la votul din CEx dacă PSD este sub 30%

Dacă PSD va obține sub 30%, și nu este vorba de procente de 29 și ceva la sută, atunci președinții de filiale județene par să încline pentru un nou vot în Comitetul Executiv pentru a decide viitorul lui Dragnea. Până acum, Dragnea a câștigat toate alegerile din interiorul partidului. ”Eu cred că Liviu Dragnea trebuie să rămână în fruntea PSD și dacă obținem sub 30% până în 25%. Știu însă că sunt colegi care sunt de altă părere și vor o schimbare dacă partidul cade sub pragul de 30%”, ne-a declarat un proaspăt președinte de filială PSD.

HARTA PE REGIUNI

Din informațiile obținute de la lideri importanți din filialele PSD, rezultă că scorul ar fi de 21 la 17  pentru înlocuirea lui Liviu Dragnea din fruntea partidului, în cazul unui eșec pe 26 mai. De la trei filiale nu am obținut date, iar una este încă nehotărâtă.

Voturile filialelor din Vest i-au dus lui Dragnea succesul la ultima tentativă de lovitură de palat. Tocmai în aceste filiale a mers Viorica Dăncilă în ultimele săptămâni. Dăncilă este cea care îi poate lua locul lui Dragnea în fruntea PSD după 26 mai.

Sudul și Estul este divizat, dar taberele sunt deja împărțite, doar câte o filială mai poate schimba tabăra.

În București, Gabriel Mutu va lua o decizie personală după 26 mai. El vrea să devină primar al Capitalei. Dacă va vota împotriva lui Dragnea, probabil că nu va mai avea nicio șansă să fie susținut de PSD în 2020 la alegerile pentru funcția de primar general. Dacă îl va susține pe Liviu Dragnea în continuare, nu are nicio șansă să obțină mai mult de 15%, chiar și dacă va candida din partea PSD, așa cum ne-a explicat chiar un om de încredere al primarului din Sectorul 6.

Vestul

Ardealul și întreaga regiune de vest a României pare decisă astăzi să ceară o nouă conducere dacă partidul va coborî sub 25%. 8 filiale vor dori înlocuirea lui Dragnea, iar cinci vor merge până la capăt cu actualul șef al formațiunii politice. O filială este nehotărâtă, iar de la altele două nu am obținut date.

 • PSD Alba – organizație condusă de Ioan Dîrzu (deputat)

Filiala ar dori ca partidul să fie preluat de Viorica Dăncilă cu un mandat de președinte interimar până la organizarea unor noi alegeri interne.

 • PSD Arad – organizație condusă de Dorel Căprar (deputat)

Președintele filialei îl va susține pe Liviu Dragnea în orice situație.

 • PSD Bihor – organizație condusă de Ioan Mang

Fostul ministru al Educației, Ioan Mang, s-a arătat nehotărât la ultimele dispute din PSD și a mers cu majoritatea. Și acum, Ioan Mang nu a luat încă o decizie.

 • PSD Bistrița-Năsăud – organizație condusă de Radu Moldovan, președinte CJ

Filiala va dori ca Dragnea să fie înlocuit cu Viorica Dăncilă, dacă partidul va fi pe locul doi sau va aduna sub 25% la alegerile din 26 mai.

 • PSD Brașov – organizația este condusă de Marius Duncă (senator)

Conducerea filialei îl va susține pe Liviu Dragnea, dar crede că o posibilă convocare a CEx după alegeri, dacă rezultatele vor fi slabe, este o decizie bună.

 • PSD Caraș-Severin – organizația este condusă de Luminița Jivan (deputat)

Organizația îl va susține în orice situație pe Liviu Dragnea.

 • PSD Cluj – organizația este condusă de Horia Nasta (deputat)

Chiar dacă președintele filialei susține că este un susținător fidel al lui Dragnea, majoritatea membrilor filialei îi va cere acestuia să ceară demisia actualului președinte al PSD dacă partidul obține sub 25%.

 • PSD Covasna – organizația este condusă de Mircea Duşa

Fostul ministru al Apărării a declarat colegilor din partid că lipsa de performanță a partidului la alegerile din 26 mai trebuie plătită de conducerea PSD, indiferent cine ar fi în fruntea formațiunii politice.

 • PSD Harghita – organizația este condusă de Horia Grama

Nu am reușit să vorbim cu membri ai organizației.

 • PSD Hunedoara – organizația este condusă de Laurențiu Nistor (deputat)

Filiala va cere înlocuirea conducerii în cazul unui eșec al partidului în alegerile din 26 mai.

 • PSD Mureș – organizația este condusă de Vasile Gliga

Nu am putut obține date despre intențiile membrilor sau a conducerii filialei.

 • PSD Maramureș – organizația este condusă de Gabriel Zetea

Conducerea filialei o va sprijini pe Viorica Dăncilă în funcția de președinte interimar, dacă PSD obține sub 30% sau este pe locul doi.

 • PSD Satu Mare – organizația este condusă de Aurelia Fedorca

Filiala din nordul țării îl va susține pe Liviu Dragnea indiferent de procentul obținut.

 • PSD Sălaj – organizația este condusă de Tiberiu Marc

Îl va susține pe Liviu Dragnea chiar dacă partidul coboară sub 30%.

 • PSD Sibiu – organizația este condusă de Bogdan Trif

Membrii filialei îl vor mandata pe Trif să ceară demisia lui Liviu Dragnea dacă PSD nu face undeva peste sau aproape de procentul de 30%.

 • PSD Timiș – organizația este condusă de Călin Dobra

Filiala va dori ca Liviu Dragnea să fie înlocuit cu Viorica Dăncilă în cazul unui rezultat slab la alegerile din 26 mai.

 

ESTUL

În Moldova, scorul ar fi 4 la 4 atunci când vine vorba de obțiunile filialelor pentru înlocuirea lui Dragnea. Însă, Dan Nica poate schimba tabără și să ceară și el schimbarea conducerii în cazul unui dezastru pe 26 mai.

 • PSD Bacău – organizația este condusă de Dragoș Benea

Filiala care l-a propulsat pe Viorel Hrebenciuc va dori schimbarea conducerii dacă PSD-ul nu obține peste 30% și organizarea de alegeri interne cât mai rapid. Dragoș Benea este unul dintre candidații partidului pe locurile eligibile pentru Bruxelles.

 • PSD Botoșani – organizația este condusă de Doina Fedorovici

Conducerea filialei îi va rămâne fidelă lui Dragnea.

 • PSD Galați – organizația este condusă de Dan Nica (eurodeputat)

Dan Nica este cunoscut că votează mereu cu majoritatea. Înclină să meargă pe mâna lui Dragnea pentru că liderul PSD l-a pus pe un loc eligibil la alegerile din 26 mai. Însă, poziția lui Nica pe listă este și una obligatorie indiferent de conducere pentru că în Galați este o filială puternică a PSD.

 • PSD Iași – Maricel Popa (președinte CJ)

Filiala îl va susține pe Liviu Dragnea și dacă partidul va obține un scor slab la alagerile pentru Bruxelles

 • PSD Neamț – organizația este condusă de Ionel Arsene

Filiala îl va susține pe Liviu Dragnea indiferent de procentul obținut pe 26 mai.

 • PSD Suceava – organizația este condusă de Ioan Stan (senator)

Conducerea filialei înclină să meargă pe înlocuirea lui Dragnea în cazul unui rezultat prost la alegeri.

 • PSD Vaslui – Dumitru Buzatu, președinte CJ

Filiala va cere numirea lui Viorica Dăncilă, ca președinte interimar, în locul lui Liviu Dragnea, dacă rezultatul va fi unul slab pentru PSD.

 • PSD Vrancea – Marian Oprișan, președinte CJ, contra

Baronul de Vrancea, Marian Oprișan, pare decis să se răzbune pe Dragnea, partenerul său de vânătoare, și să ceară înlocuirea sa din fruntea PSD, dacă se obține sub 30% pe 26 mai.

SUDUL

Scorul voturilor filialelor ar fi 7 la 8 pentru demiterea lui Dragnea versus susținerea actualului șef al PSD. Însă, aici trebuie să amintim că organizația Giurgiu condusă de Nicolae Bădălău ar putea cere până la urmă înlocuirea lui Dragnea. În plus, nu am obținut date de la Prahova.

 • PSD Argeș – organizația este condusă de Şerban Valeca

Filiala va opta pentru înlocuirea lui Dragnea.

 • PSD Brăila – organizația este condusă de Ion Rotaru (senator)

Filiala va cere numirea lui Viorica Dăncilă, ca președinte interimar, în locul lui Liviu Dragnea, dacă rezultatul va fi unul slab pentru PSD.

 • PSD Buzău – organizația este condusă de Marcel Ciolacu (deputat)

Organizația județeană va dori demisia lui Dragnea dacă partidul va fi sub 30% sau va pierde alegerile.

 • PSD Călărași – organizația este condusă de  Roxana Pațurcă (senator)

Filiala, cel puțin conducerea sa, îi este complet fidelă lui Dragnea.

 • PSD Constanța – organizația este condusă de Felix Stroe

Filiala va propune ca Liviu Dragnea să renunțe la conducere și să fie înlocuit cu un președinte interimar.

 • PSD Dâmbovița – organizația este condusă de Rovana Plumb

Rovana Plumb îi este fidelă lui Dragnea, dar o mare parte din organizație ar putea amenința că trece chiar și fără adeziune la ProRomania, dacă partidul obține sub 25%.

 • PSD Dolj – organizația este condusă de Claudiu Manda (senator)

Filiala este una fidelă lui Liviu Dragnea și îl va susține pe actualul președinte, în ciuda unor zvonuri legate de disensiuni între acesta și Lia Olguța Vasilescu.

 • PSD Gorj – organizația este condusă de Mihai Weber (deputat)

Noua conducere a filialei îi va rămâne fidelă lui Dragnea chiar și în cazul unei înfrângeri rușinoase la alegerile pentru Bruxelles.

 • PSD Giurgiu – organizația este condusă de  Nicolae Bădălău (senator)

Bădălău susține oficial și neoficial că nu va cere înlocuirea lui Dragnea. Dar, așa cum a fost la ultimul CEx, Bădălău își poate schimba poziția și cu o oră înainte de vot.

 • PSD Ialomița – organizația este condusă de Marian Pavel (senator)

Președintele filialei îl va susține pe Liviu Dragnea

 • PSD Mehedinți – organizația este condusă de Aladin Georgescu (președinte CJ)

Liderul filialei înclină să ceară demisia lui Dragnea dacă partidul va fi sub pragul de 25%. Aladin Georgescu a fost unul dintre susținătorii lui Dragnea în ultimul an.

 • PSD Prahova – organizația este condusă de Bogdan Toader

O filială de la care nu am putut obține date sigure.

 • PSD Olt – organizația este condusă de Paul Stănescu (senator)

Filiala va vota pentru înlocuirea lui Dragnea dacă partidul va obține sub 30%.

 • PSD Tulcea – organizația este condusă de Horia Teodorescu (președinte CJ)

Și organizația din Tulcea va cere ca membrii conducerii PSD săse retragă dacă partidul obține sub 25%.

 • PSD Teleorman – organizația este condusă de Adrian Gâdea

Logic, filiala lui Dragnea îl va susține în orice situație pe actualul președinte al partidului.

PSD Teleorman – organizația este condusă de Adrian Gâdea

 • PSD Vâlcea – organizația este condusă de Constantin Rădulescu

Filiala este de partea lui Liviu Dragnea.

BUCUREȘTI ȘI ILFOV

Cele două filiale importante pentru finanțele partidului, înclină acum pentru înlocuirea lui Dragnea din fruntea PSD dacă partidul obține sub 25% pe 26 mai.

 • PSD București – organizația este condusă de Gabriel Mutu (primar sectorul 6)

Filiala va cere, surprinzător, ca Liviu Dragnea să demisioneze dacă partidul va fi sub 25% la alegerile din 26 mai.

 • PSD Ilfov – organizația este condusă de Gheorghe Bolintineanu

Nu am putut obține date serioase din care să reiasă poziția filialei care este în continuare aflată sub influența lui Florentin Pandele, primarul de Voluntari și soțul Gabrielei Firea.

Publicat în: Analize

Etichetat ca:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s