Consilierii lui Daea, plătiți de compania care a primit milioane de la minister

Interese financiare între consilierii personali ai lui Daea și firma care a luat 3,5 milioane de euro de la ministe Ministerul Agriculturii a anunțat în octombrie că a dat un contract de 3,5 de milioane de euro firmei Egis România, societate cu acționariat francez. Banii proveneau din finanțări europene și erau oferiți companiei franceze pentru a-i învăța pe fermieri să se asocieze în coperative.

Însă, Egis România era în momentul în care primea contractul de la Ministerul Agriculturii, în legături financiare cu doi consilieri personali ai ministrului Petre Daea, cel care de avea resposanilități în procedura licitației. Posibilul conflict de interese a fost semnalat la ANI care investighează situația.

Cel mai serios scandal în care a fost implicat Petre Daea, dacă uităm declarațiile sale candide despre viață și agricultură, este unul financiar deloc naiv și implică acordarea unor fonduri europene către o firmă care îi plătea doi consilieri personali. Mai exact, pe 10 octombrie 2018, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunța că a desemnat firma Egis România câșigătoarea unei licitații de 3,5 milioane de euro desfășurată de minister. Banii proveneau din fonduri europene. Problema unui conflict de interese stă în faptul că ala cel moment între Egis România și doi dintre consilierii personali ai lui Daea, Tiberiu Ștef și Florin Cioabanu, erau legături financiare. Cei doi consilieri personali erau plătiți ca și colaboratori de Egis în cadrul altor programe finanțate de la Bruxellles și desfășurate prin Ministerul Fondurilor Europene.

Finanțarea europeană

Ministerul Agriculturii a acordat Egis România contractul la începutul lunii octombrie, iar la licitația publică anunțată în februarie a participat o singură companie. Evident este vorba de Egis România.

În cadrul contractului, conform ofertei depuse, subsidiara în România a companiei franceze Egis s-a asociat cu un srl administrat chiar de un angajat al companiei. 

În cadrul acestei licitației, în anunțul de licitație al Ministerului Agriculturii, ministrul Petre Daea era nominalizat cu atribuții privind desfășurarea procedurii atribuirii contractului de 3,5 milioane de euro. Conform anunţului, contractul poate fi subcontractat şi este legat de un proiect/program finanţat din fonduri comunitare, respectiv din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala (FEADR) 2014-2020.

Relația Egis-consilierul Tiberiu Ștef

Unul dintre consilierii personali ai lui Petre Daea, Tiberiu Ștef, derula însă la acel moment, octombrie 2018, prin asociația Agrom-Ro pe care o conduce un proiect de 13,4 milioane de lei tot cu Egis România. Asociația Agrom-Ro, înregistrată în Sângerogiu de Mureș, județul Mureș. Ștef este membru și directorul Agrom-Ro din 1999, funcție din care conduce ONG-ul, conform statului.

Banii erau acordați în cadrul Programului “Start Up Plus” desfășurat pe bani comunitari de Ministerul Fondurilor Europene. Banii sunt acordați din fonduri europene în cadrul schemei de finanțare denumită Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Egis Romania și asociația lui Tiberiu Ștef, în schimbul finanțării europene de milioanelor de euro, trebuie să școlească 450 de persoane, 300 fără ocupație, din județele Mureș, Harghita, Sibiu, Covasna, Brașov și Alba să deschidă afaceri. Egis România și Agrom-Ro trebuie să aleagă 54 de proiecte de afaceri din partea celor 450 de participanți, planuri de afaceri care să benefieze de 30.000 de euro, iar în cadrul acestor afaceri să se creeze 108 locuri de muncă.

Practic, Egis România și Agrom-Ro se aleg cu aproape 1,4 milioane de euro din proiect ca să consilieze 450 de persoane care vor să facă afaceri, iar aproape 1,6 milioane de euro sunt acordați celor de 54 de proiecte de afaceri (câte 30.000 de euro fiecare) considerate cele mai bune.

„Eu lucrez ca și colaborator la Ministerul Agriculturii. Nu am discutat cu ministrul Petre Daea despre contractul atribuit firmei Egis. Eu discut cu ministrul Daea doar despre probleme legate de zona montană. Nu am avut nicio implicare în acordarea acestui contract pentru că eu sunt consilier personal al ministrului”, a explicat Tiberiu Ștef.

Acesta a recunoscut că a colaborat cu Egis România, dar ne-a precizat că proiectul a fost depus acum doi ani, când el nu lucra la minister. Totodată, Ștef consideră că nu este niciun conflict de interese între faptul că el este consilier la Ministerul Agriculturii, minister care a acordat 3,5 milioane de euro partenerilor săi dintr-un alt program.

Relația Egis-consilierul Florin Ciobanu

Însă nu doar un consilier personal al ministrului Petre Daea are legături financiare cu Egis România, ci și un al doilea. Este vorba de Florin Ciobanu. Consilierul lui Daea a fost angajat de Egis România în februarie să fie expert într-un proiect pe fonduri europene.

Mai exact, în ianuarie 2018, Egis România a primit de la Ministerul Fondurilor Europene un proiect de aproape 13,4 milioane de lei (2,9 milioane de euro). Din această sumă, 11,2 milioane de lei sunt asigurați de o finanțare UE. Data începerii proiectului este 16 ianuarie 2018, iar data finalizării este 15 ianuarie 2021.

Florin Ciobanu a ajuns consilier al ministrului Petre Daea după ce s-a remarcat în câteva ieșiri publice din Olt în calitate de președinte al Asociației Tinerilor Fermieri din acest județ. Așa cum ne-au transmis surse din minister și din PSD, Florin Ciobanu a fost sprijinit de Paul Stănescu, vicepremier și ministrul Dezvoltării, pentru a ajunge în cabinetul lui Petre Daea.

În cadrul acestui proiect, Florin Ciobanu a fost selectat de Dragoș Alexandru, director al Departamentului Agricultură din cadrul companiei Egis România ca expert țintă, așa cum reiese din datele publicate chiar de Egis România. În urma acestei selecții, el a fost plătit să participe la cursuri și pentru alte activități.

Procent de 9% subcontractat unui angajat

În caietul de sarcini realizat de angajații Ministerului Agriculturii un capitol care atrage atenția este cel legat de subcontractare. A fost stabilit un plafon maxim de subcontractare de 9%. Prin acest plafon s-a stopat asocierile dintre firme mici ca lideri de asociere și alte cu experiența în domeniul consultanței, dar a facut posibil și ca un procent de 9% sa fie scos de compania câștigatoare, procent care să fie cheltuit fără prea mult control.

De altfel, Alain Penfentenyo, directorul Egis Romania, a fost împuternicit în cadrul procedurii de licitație să semneze actele și pentru Egis și pentru Fidmart Merk.

Mai mult, pentru ca dubiile sa fie și mai mari, subcontractantul propus de Egis este chiar un angajat al Egis România care întâmplator are o firma cu afaceri de puțin peste 50.000 de lei în ultimul an. Astfel, 9% din cele 3,5 milioane de euro către firma Fidmart Merk SRL din comuna Berceni, județul Ilfov.

Conform datelor obținute cu ajutorul termene.ro, societatea este deținută de Ana Alexandru. Aministratorul firmei este Dragoș Alexandru. Acesta este, coforrm site-ului Egis Romania, managerul Departamentului Agricol și pentru Dezvoltare Rurală.

Egis a refuzat să comenteze

Egis România a refuzat să ofere detalii referitoare la contractul cu Ministerul Agriculturii și a relației cu Tiberiu Ștef „Referitor la solicitarea dumneavoastră de a vă pune la dispoziție o serie de informații despre proiectul «Servicii de Consiliere acordate producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol », dorim să vă comunicăm că în contractul semnat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale exista clauze de confidentialitate, care nu ne permit să divulgăm informații ale contractelor către terțe părti. Pentru aceasta, vă rugăm să contactati biroul de presă al Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, a fost poziția companiei.

La rândul său, reprezentanții ministerului au refuzat să ofere mai multe date. 

Alexandru Potor, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a declarat în legătură cu aceasă licitație: „Dacă cei care au abilitatea de a verifica această procedură consideră că este făcută corect să funcționeze și să meargă mai departe. Dacă nu, să fie clarificat unde a fost defecțiunea. Deci să fie cât se poate de transparent”.

În acest sens, Agenția Națională de Integritate (ANI) ne-a anunțat că va verifica dacă este vorba de un conflict de interese în cheltuierea fondurilor europene la Ministerul Agriculturii.

Publicat în: Investigații

Etichetat ca: ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s